Categories
Intervjuji

Od mlade flavtistke pa do zborovodkinje uspešnih zborov

Že vrsto let v našem kraju deluje odlična organistka in zborovodkinja Katja Bajec Felc, ki je v zadnjem času prejela Zlati rog – najboljšo kulturno nagrado KUD-a Sloge. Ravno zato sem se tudi odločila, da bi jo rada intervjuvala in njeno izjemno delo v najboljši luči predstavila vsem, ki je še ne poznajo.

  1. Kdaj in kako ste se srečali z dirigiranjem?
    Že kot otrok sem občudovala gospo Cilko Kavčič, ki je vodila naš župnijski zbor, kako je dirigirala. Zdelo se mi je zanimivo in nekako sem si želela, da bi tudi jaz to počela.
  2. Je bila to vaša prva strast ali ste se najprej posluževali petja? In kako ste se naučili dirigiranja in igranja orgel?
    Pela sem od malih nog. Bila sem vključena v župnijske in šolske zbore. Ker sem obiskovala glasbeno šolo in se učila blokflavto in klavir, sem večkrat tudi spremljala župnijski zbor. Cilka Kavčič me je spodbudila, da sem se kot srednješolka vpisala na Orglarsko šolo v Ljubljani. Med tednom sem obiskovala Gimnazijo Jurija Vege v Idriji, ob sobotah pa sem se vozila Ljubljano na Orglarsko šolo. Tam sem se učila igranja na orgle, dirigiranja, zgodovino glasbe, kontrapunkt, solfeggio in še nekaj drugih predmetov.
    Veliko osnov dirigiranja sem se (kot sem že prej omenila) naučila na orglarski šoli, nekaj pa tudi od zborovodij zborov, v katerih sem tekom srednješolskih in študentskih let prepevala, največ od prof. Jožeta Trošta. Kasneje sem se in se še udeležujem raznih seminarjev, kjer utrjujem svoje znanje in seveda pridobivam nova.
  3. Ste kdaj razmišljali, da bi se začeli posvečati samo petju in dirigiranju?
    Po poklicu sem univerzitetni diplomirani ekonomist in na tem področju tudi delam. Ukvarjanje z glasbo je moj hobi, ki pa je skoraj že prerasel v eno dodatno službo. Zaenkrat ne razmišljam, da bi se poklicno ukvarjala z glasbo.
  4. Koliko pevskim zborom dirigirate?
    Vodim dva pevska zbora. Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe vodim že 26 let, Ženski pevski zbor Ivan Rijavec pa vodim že 17. leto.
  5. Imate dober odnos s pevci in kako vas ti sprejemajo?
    Največ mi pomeni, da mi uspeva toliko pevcev združevati, jih motivirati, da tedensko prihajajo na vaje, predvsem pa, da se vsi skupaj trudimo, da je kvaliteta našega petja taka, kot je. Vztrajnost je pri tem zelo pomembna. Kot velik uspeh si štejem tudi to, da smo z zborom imeli priložnost peti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, v Slovenski filharmoniji, gostovali po Evropi – Dunaj, Essen, Berlin, Stuttgart, Rim, Poljska …
  6. Ste zelo uspešna zborovodkinja, bi nam morda lahko predstavili kakšen uspeh, ki vam še posebej veliko pomeni?
    Z mešanim zborom smo v letošnji sezoni prepevali na pevskem festivalu ob jezeru Garda v Italiji, kar je bila za nas super izkušnja. Ravnokar smo odpeli 4 novoletne koncerte z orkestrom Simfonika Vrhnika, dva v Slovenski filharmoniji, dva pa v Cankarjevem domu na Vrhniki.
  7. Je kdaj težko voditi zbor, zraven pa še igrati orgle? Imate kdaj pomočnika/-co?
    Še danes se spomnim svojega prvega spremljanja župnijskega zbora na orglah, bilo je za božič leta 1986. Od takrat redno, skoraj vsako nedeljo in praznik igram pri maši, včasih tudi dvakrat, trikrat … Imam pa kar nekaj sodelavk, organistk. Naredimo si urnik igranja oz. sodelovanj, da si lažje organiziramo svoje delo. V župniji imamo tudi otroški in mladinski zbor, ki ju vodita Polona Rudolf Žigon oz. Metka Rudolf. Pri delu z odraslim zborom pa mi pomaga Lea Zajec.
  8. Se v zadnjem času pripravljate na kakšen poseben nastop?
    Počasi bomo začeli s pripravami na praznovanje 50-letnice zbora, ki bo naslednje leto. Z obema zboroma bomo v naslednjih mesecih sodelovali na reviji pevskih zborov v Idriji in na reviji Primorska poje.
  9. Imate poleg vodenja zborov še kakšen hobi? Kako se, ob vseh naporih v službi in vodenju zborov, sproščate? Kaj vam daje zagon in energijo za nadaljnje delo?
    Rada hodim po okoliških hribih, včasih tečem, skrbim za hišo, vrt Rada sem zunaj, v naravi. Motivacijo za delo pa mi dajo zadovoljni pevci in poslušalci naših nastopov.
  10. Na Inventuri 2023 ste prejeli nagrado Zlati rog. Je bila nagrada presenečenje in ali se vam zdi, da je to za vas neko potrdilo, da delate dobro in da vas ljudje opazijo in cenijo kot zborovodkinjo?
    Nagrada Zlati rog je bila presenečenje. Sem pa zelo vesela, da sovaščani opazijo moje delo in prizadevanje.

Napisala: Mirjam Krevs

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja