Categories
Intervjuji

Intervju z Urško Bajec Rupnik

Intervju z Urško Bajec Rupnik

V petek, 12. 1. 2024, se mi je pri pogovoru pridružila moja mami, Urška Bajec Rupnik. Dela v Geoparku Idrija, ki deluje na območju občine Idrija. Več pa nam bo sama predstavila v nadaljevanju.

Novinarka: Kdaj si se zaposlila?

Urška Bajec Rupnik: Na Geoparku sem se zaposlila pred sedmimi leti, natančneje leta 2017.

Novinarka: Kako je potekalo šolanje za ta poklic?

Urška Bajec Rupnik: Po poklicu sem etnologinja. Najprej sem hodila na srednjo turistično šolo v Ljubljani. Ko sem zaključevala šolo, maturo, sem iskala študij v povezavi s turizmom, zato sem izbrala etnologijo. Študirala sem na Filozofski fakulteti, kjer sem imela štiri leta predavanja in vaje (terenske in v predavalnici). Leta 2006 sem diplomirala. Najprej sem se zaposlila v Mestnem muzeju Idrija, nato pa leta 2017 v Geoparku Idrija, ki sodi pod Zavod za turizem Idrija.

Novinarka: Zelo zanimivo in dolgo šolanje. Zanima me, kdo te je navdušil za to?

Urška Bajec Rupnik: Že v srednji šoli me je zanimalo, kako ljudje živijo, s čim se ukvarjajo, kako je bilo včasih, torej zgodovina ter šege in navade. Potem sem razmišljala, kaj naj grem študirat, in na koncu izbrala etnologijo. Za ta študij me ni nihče navdušil, ampak sem se za to odločila sama.

Novinarka: Ali mi lahko opišeš svoje delo?

Urška Bajec Rupnik: Moje delo je zelo raznoliko. Poteka na terenu in v pisarni, za računalnikom. V bistvu se jaz najbolj ukvarjam s kolektivno znamko in z ljudmi, skupaj razvijamo nove izdelke, ki temeljijo na dediščini, delam na projektih, pišem članke, raziskujem zgodbe, imam sestanke, skrbim za register ponudnikov, veliko komuniciram z ljudmi, sodelovala sem pri postavitvi razstave … Trenutno pripravljamo knjigo za otroke, da bodo lahko šli z njo po razstavi. Sodelujem tudi na sejmih, obiskovalcem in gostom velikokrat kaj predstavim …

Novinarka: Kaj je najboljši del tega poklica?

Urška Bajec Rupnik: Všeč mi je, ker je delo raznoliko in veliko sodelujemo z ljudmi, da ni vsak dan isto delo in da smo veliko na terenu.

Novinarka: Se pravi, da ti je delo všeč.

Urška Bajec Rupnik: Seveda.

Novinarka: Kaj si lahko ogledamo v povezavi z Geoparkom Idrija?

Urška Bajec Rupnik: Geopark Idrija pokriva celotno območje občine Idrija, veliko je rudarske dediščine v Idriji, narave in naravnih znamenitosti – Divje jezero, dinozavrove stopinje, imamo triindvajset vsebinsko opremljenih tematskih poti na celotnem območju, v Idriji je na ogled razstava Zapisano v kamninah.

Novinarka: Ali imate tudi kakšen muzej?

Urška Bajec Rupnik: Na območju geoparka je Mestni muzej Idrija, nastanjen je na gradu Gewerkenegg.

Novinarka: Kaj si lahko tam ogledamo?

Urška Bajec Rupnik: Tam si lahko ogledate predstavljeno dediščino rudarstva, vojno dediščino, družbeno življenje, razstavo o idrijski čipki.

Novinarka: Ali veliko potujete in sodelujete z drugimi državami?

Urška Bajec Rupnik: Ja, veliko, ker je Geopark vključen v evropsko in svetovno mrežo Unescovih geoparkov in smo ves čas v stikih. Veliko sodelujemo v projektih.

Novinarka: Koliko geoparkov je na svetu?

Urška Bajec Rupnik: Skoraj 200.

Novinarka: Koliko časa že imate Unesco naziv?

Urška Bajec Rupnik: Od leta 2013.

Novinarka:  Ali je kdaj stresno v službi?

Urška Bajec Rupnik:  Seveda je, ker je zmeraj veliko dela in delamo več stvari hkrati in tudi z ljudmi in pri tem ima vsak svoje mnenje.

Novinarka: Kaj narediš, da ti je lažje?

Urška Bajec Rupnik: Rečem si, da je to samo služba in da se ne smem preveč z vsem obremenjevati.

Novinarka:  Ali se med sodelavci dobro razumete?

Urška Bajec Rupnik: Seveda!

Novinarka: Hvala, da si se mi pridružila pri pogovoru in si vzela čas za to!

Urška Bajec Rupnik: Ni za kaj.

Brina Rupnik, novinarka sedmošolka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja