Categories
Intervjuji

Intervju z  go. Metodo Jereb

Pri novinarskem krožku sem intervjuvala go. Metodo Jereb, ki je knjižničarka v Črnem Vrhu. Zanimala me je njena poklicna pot, zato sem ji zastavila nekaj vprašanj.

Novinarka: Po poklicu ste knjižničarka. Nam lahko poveste, zakaj ste se odločili za ta poklic in kaj vas je na njem najbolj pritegnilo?

Ga. Metoda Jereb:  Za ta poklic sem se odločila, ker rada berem, svetujem in se pogovarjam o knjigah.

Novinarka: Kakšno je vaše mnenje o poklicu knjižničarke?

Ga. Metoda Jereb: Odlično. To je lep poklic, ampak ni za vsakega. Všeč mi je, ker lahko delam stvari, ki me veselijo.

Novinarka: Katere poklice bi izbrali, če ne bi postali knjižničarka? Kateri poklici so vam bili (poleg tega) pri srcu?

Ga. Metoda Jereb: Verjetno bi izbrala kaj v zvezi s šivanjem, ročnimi deli  ali oblačili (hodila sem na štiriletno tekstilsko šolo). Poleg tega pa sem rada tudi v naravi, tudi s cvetličarstvom bi se z veseljem ukvarjala.

Novinarka: Katere so prednosti in slabosti tega poklica?

Ga. Metoda Jereb: Pod prednosti štejem to, da lahko vidim, katere nove knjige je dobila knjižnica in lahko izbiram tudi med njimi.

Slabosti tega poklica so izračunavanje zamudnine in delo ob sobotah.

Novinarka: Kaj bi svetovali otrokom, ki se še odločajo za ta poklic?

Ga. Metoda Jereb: Naprej mora vsak narediti srednjo šolo, potem še študij. Predlagam, da poleg knjižničarstva izberejo še kakšen drug predmet (npr. jezik, zgodovino, geografijo…).

Upam, da vas je intervju pritegnil in vas kaj novega naučil. Če poznate koga, ki razmišlja, da bi postal/-a knjižničar/-ka, mu intervju lahko priporočate, če pa potrebujete nasvet za ta poklic, se obrnite na gospo Metodo Jereb, ki dela v Mestni knjižnici, oddelek Črni Vrh . Tudi meni je bil pogovor z go. Jereb v veselje in bi ga prav rada še kdaj ponovila.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Novinarka, Ema M.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja